
Soingraut
Tradisjonsrik seterkost fra Nord-Østerdal.
Grøt
Middels
4timer
Hedmark
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 30 l helmjølk
- 2 ss osteløpe
- 2 l helmjølk
- 200 g ekte geitost
- 3 ss sukker
- 1 dl risengryn
- 200 g rosiner
Fremgangsmåte
Denne oppskriften er fra Gun Kjølhaug og beskriver hvordan hun lager soingraut på Romsdalsetra i Einunndalen.
- Jeg bruker cirka 30 liter nysilt, «mjølkevarm» (30-35 grader) kumjølk. Tar oppi 2 ss osteløpe i mjølka, og lar dette stå til mjølka har løpt seg (skilt seg i ostemasse og myse).
- I ystegryta koker jeg opp 2 liter mjølk først. Så jeg oppi litt og litt av den løpte mjølka, og koker opp mellom hver gang. Dette kokes i cirka 3 timer, mens jeg rører av og til underveis.
- Jeg tar oppi cirka 200 gram ekte geitost og 3 ss sukker og rører til dette er oppløst. Deretter har jeg oppi cirka 1 dl risengryn og koker videre ½ time. Da tar jeg oppi 200 gram rosiner og koker videre ½ time og da må det røres/passes på hele tida. Da er grøten ferdig og øses opp av gryta.
Soingrøt kan også kokes i kjele på ovn med mindre mengder mjølk. Varm soingrøt er godt med sukker og kanel på. Det mest vanlige er kald soingrøt med nystekte vafler til kaffen.
Rettens opphav
Soingraut, soengraut, sodinggraut eller songraut, er vanlig i deler av Østerdalen, Gudbrandsdalen og på Oppdal. Tradisjonelt var dette høytidsmat som ble brukt som festmat og som sendingsgraut. Sendingsgraut var vanlig til bryllup, gravferder og ved fødsler.
Denne oppskrifta er fra Gun Kjølhaug, som er budeie på Romsdalsetra i Einunndalen.