Karens Møssmørsuppe
"Gammeldags" suppe laget med surost, etter oppskrift fra Monssveen Gaard i Ringsaker.
Middagsretter
Lett
45minutter
Hedmark
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 0.5 dl byggryn
- 0.5 l vann
- 1 l vann
- 1.2 dl skavet surost
- 2 dl mjølk
- 1 dl kveitmjøl
- 1 dl kokte byggryn
- 1 ss ekte rømme
- 1 dl sukker
- 0 ukjent salt etter smak
Fremgangsmåte
- Kok gryna møre i 30 minutter i en halvliter vann mens du lager suppa.
- Kok opp vatn og surost til suppa. Lag jevning av mjølk og kveitmjøl (hvetemel). Tilsett dette og rør godt, mens suppa koker i 5 minutter. Ha i de kokte byggryna og rømmen. Smak til med sukker og salt.
Server suppa med rømmeklatt eller litt helmjølk i.
Rettens opphav
Denne oppskriften er sendt inn av Reidun Sørlundsengen Hauger i Ringsaker Bygdekvinnelag. Hun skriver:
«I en artikkel i «Adresseavisen», publisert 05.10.2005, skriver Arne Espelund: «Brunosten er eldre enn vi tror». Her kan vi lese at den sure varianten av brun ost kan ha sin opprinnelse helt fra 1500-1600 tallet, og kan muligens være enda eldre.
Tine Meierier avsluttet sin brunostproduksjon i 2012. Monssveen Gaard i Ringsaker drev også, i samarbeid med Bryn Gardsmeieri i Trysil, produksjon av surost. Denne surosten var av så god kvalitet at de fikk overta etter Tine. Fra 2016 har Monssveen Gaard stått for hele produksjonen. De selger nå surost over hele landet. I dialekten herover kalles surosten også for mysost, myssmør- eller møssmørost.
Surost er kokt av sur myse blandet med litt kjernemelk. Den har høy næringsverdi og lavt fettinnhold. Konsistensen er fast, og den selges i blokker eller ferdig revet i pakninger. Surost kan anvendes bl.a. i surostgraut, duppe, smakstilsetning i sauser og som tørstedrikke (blandet med vann).
Med Karen Monssveens tillatelse, har Ringsaker Bygdekvinnelag valgt å dele oppskriften «Karens Møssmørssuppe».»