
Skrivabrød
Skikkelige festkaker fra Østerdalen.
Kaker
Vanskelig
2timer
Hedmark
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 1 kg margarin (til deig)
- 1.6 l hvetemjøl
- 4.5 dl sukker
- 3 dl fløtemelk
- 1 ts kardemomme
- 2 ts vaniljesukker
- 1 ts hjortesalt
- 0.5 l fløte (kosse)
- 2 ss sukker (kosse)
- 0.5 dl vann (kosse)
- 1 dl hvetemel (kosse) - til passe tykkelse
Fremgangsmåte
Jønnbrød:
- Smuldre hvetemel og margarin. Bland i resten av ingrediensene og bak ut til en tynn leiv. Stikk ut runde emner. Stek på takke på middels varme. Brødene skal ikke være veldig brune.
Kosse til kroting:
- Pisk fløte og sukker lett før det blandes inn hvetemjøl. Mengden i ingredienslista er bare veiledende. Røra må ikke være for tjukk da den vil svelle når den står, men hvis den er for tynn vil den flyte utover etter kroting. . De eldre damene som drev med dette i Folldal tidligere sa at «spiseskjea må stå godt i kossa».
- Bruk en skrivabrødkam til å krote på den ene sida og stek/tørk i ovn på cirka 100 grader med døra på gløtt. Avkjøl, krote på den andre sida og stek.
Rettens opphav
– Dette er det beste kaffibrød som finst i verdi, sa Hulda Garborg om skriva(r)brød.
Skrivarbrød tar utgangspunkt i ferdigstekte jønnbrød, som man legger en liten skje røre (åkost, åvkost, kosu, kosse) på. Denne strykes utover og man lager et riflet mønster med en neverkam. I dag er det mest vanlig å bruke en kam av plast. Over riflene skrives så et mønster med samme kammen «etter som hugen sviv». Deretter ble kakene etterstekt, og det samme ble eventuelt gjentatt på andre siden.
Det var gammel skikk å lage skrivarbrød to ganger i året.
Denne oppskrifta er fra Merethe Grimsbo i Nedre Folldal Bygdekvinnelag, og ble sendt inn til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.